Öronakupunktur

Öron akupunktur som metod innebär att punkter i örat stimuleras för att ge stimulans i andra delar av kroppen. Genom att sätta en nål eller använda kulplåster i örat kan man påverka en bestämd punkt som motsvarar ett visst organ, kroppsdel eller funktion som där kan ge smärtlindring, lugnande, energihöjande osv.

Modern öronakupunktur

 

Grundtanken i modern öronakupunktur är att varje kroppsdel har en motsvarande reflexpunkt i örat som kan användas både för att lokalisera ett problem och att stimulera kroppens självläkande förmåga. Om något är i obalans i kroppen avspeglas det i den bestämda delen av örat. Reflexpunkten kan bli öm eller ändra färg. Om just den punkten i örat stimuleras påverkas tillhörande del av kroppen positivt. Denna teori lanserades av den franske läkaren Paul Nogier på 1950 - talet. Det Nogier beskrev är ett så kallat reflexonsystem.

Källhänvising: Kajsa Landgren öronakupunktur

Reflexpunkter

 

Nogier drog slutsatsen att om det i örat fanns en reflexpunkt för sacro-ilicaleden vore det rimligt att det i örat också fanns referenspunkter för andra kroppsdelar, kanske till och med för alla kroppsdelar och funktioner. Under flera år undersökte Nogier systematiskt öronen på sina patienter. När en ny patient kom till hans allmänläkarmottagning tittade han noga på deras öron och palperade med ett fjädrande instrument för att leta efter ömma zoner. Nästan alla patienter ömmade på en eller flera distinkta punkter. Nogier utarbetade en karta över var de ömma punkterna i örat fanns och satte dem i relation till var patienten hade ont.

 

Auriculoterapi

 

Nogier upptäckte ett mönster. De patienter som hade ont på ett visst ställe i kroppen, till exempel i armbågen, hade också en öm punkt i samma del av örat. De som hade problem med ett annat organ, exempelvis tjocktarmen hade en öm punkt i en del som heter cymba concha. Om man stimulerade den ömma punkten reagerade det organ som var i obalans eller den kroppsdel som smärtade. Om patienten med smärta i armbågen, och patienten med förstoppning fick en bättre tarmfunktion när hon behandlades i den ömma punkten i cymba concha. Auriculoterapin var född!

 

Hitta din närmaste terapeut och boka tid för konsultation

 

Önskar du boka en blodanalys enligt Herb Pharmas metod? Du hittar den terapeut som är närmast dig på kartan som du når via länken nedan.

Där ser du också tydligt vilka som är godkända terapeuter för till exempel Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd och E-Terapi.

Varmt välkommen att boka en tid!

Hitta din närmaste terapeut